::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید     ::ISLAMPP.COM::     @ توجه توجه @ به سؤالات تکراری پاسخ داده نخواهد شد، پس لطفا قبل از ارسال سوال، در سایت جستجو کنید@

 اخبار جديد

صفحه أصلى

فتاواى متن

فتاواى صوتى

فتاواى تصويرى

گروهبندى فتاوى

كتابخانه فتاوى

جديدترين فتاوى

دانلود کتاب

اصول و تعبير خواب

فرستادن سؤال

جستجو در سايت

پيشنهادات و انتقادات

ارتباط با ما

درباره ما

آمار سايت

6869629 تعداد بازديد سايت

29705 تعداد كل فتاوى

9091 تعداد فتاواى متن

11381 تعداد فتاواى صوتى

9233 تعداد فتاواى تصويرى

169222400 تعداد كل فتاواى خوانده وشنيده شده

119340 تعداد كل فتاواى ارسال شده

 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

پسرش فوت کرده ولی قبض موبایلش را نپرداخته، آیا پرداخت آن بعد از مرگش واجب است؟
شماره فتوى 8771

تعداد بازديد 5760

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2013-12-06

 

پسرم در سنت 24 سالگی فوت کرد، خدا رحمتش کند، الحمد لله بدهکار کسی نیست، فقط قبض های موبایل که روی هم افتاده را به شرکت مربوطه نپرداخته است، و من هم نمی دانم مقدارش چقدر است، آیا مبلغ این قبوض جزو دیونی می شود که ادای آنها واجب است؟


الحمدلله،

بسیاری از مردم گمان می کنند که قبوضی که شرکتهای خدماتی از قبیل برق و مخابرات و گاز و غیره صادر می کنند جزو دیون واجب الأداء نیست، و لذا برای پرداخت آنها اشتیاقی ندارند، و این اشتباه واضحی است، زیرا باید بداند که بین او و شرکت خدماتی عقدی صورت گرفته : شرکت به او خدمات ارائه می کند و مشترک نیز در مقابل این خدمات باید مبلغ معینی بپردازد، و وفاء کردن به این عقد واجب است، زیرا الله متعال می فرماید : « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ » (مائده 1). یعنی : « ای کسانی که ایمان آورده‏اید! به پیمانها (و قراردادهای خود) وفا کنید». و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند : «الْمُسْلِمُونَ عَلَی شُرُوطِهِمْ» أبو داود (3594). یعنی : «مسلمانان ملزم به رعایت شروط خود هستند».

از علماء هیئت دائمی افتاء سوال شد : آیا بکاربستن ترفندی بقصد نپرداختن قبض برق یا آب یا تلفن یا گاز و یا امثال اینها جایز است؟ با توجه به اینکه غالب این امور را شرکتهای با سهامی عام که عموم مردم مالک آن هستند متولی اش هستند.

پاسخ دادند : «جایز نیست، زیرا اینکار جزو خوردن اموال مردم به باطل است، و به معنای عدم ادای امانت است، الله متعال می فرماید : « إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الأَمَانَاتِ إِلَی أَهْلِهَا » (نساء 58). یعنی : « خداوند به شما فرمان می‏دهد که امانتها را به صاحبانش بدهید». و می فرماید : « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا أَمْوَالَکُمْ بَیْنَکُمْ بِالْبَاطِلِ إِلا أَنْ تَکُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْکُمْ وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إِنَّ اللَّهَ کَانَ بِکُمْ رَحِیمًا» (نساء 29). یعنی : « ای کسانی که ایمان آورده‏اید! اموال یکدیگر را به باطل (و از طرق نامشروع) نخورید مگر اینکه تجارتی با رضایت شما انجام گیرد. و خودکشی نکنید! خداوند نسبت به شما مهربان است»». "فتاوی اللجنة الدائمة" (23/441) .

 

نکته بعد اینکه : بر ورثه متوفی واجب نیست که از اموال خود دیون متوفی را بپردازند، مگر آنکه متوفی میراثی برجای گذاشته باشد که در آنصورت لازمست قبل از تقسیم میراث ابتدا دیون وی را از ماترکش پرداخت کرد. شیخ الاسلام ابن تیمیه می فرماید : «پرداخت دَین میت بر ورثه واجب نیست، اما از ماترک او پرداخت می شود» " منهاج السنة النبویة " ( 5 / 157).

اما اگر یکی از ورثه خواست می تواند در حق او احسان کند و از اموال خود دیون متوفی را اداء کند، و این کاری نیک و پسندیده است، و موجب بریء الذمه شدن متوفی و تخفیف بر او خواهد شد، چرا که امر دیون شدید است و از حق الناس بشمار می رود، که در نزد خدا امر عظیمی دارد.

و اما برای شناخت مبلغ قبض کافیست به شرکت مربوطه که خدمات مخابراتی ارائه می دهد رجوع کرد و از مسئولین سوال نمود، چرا که اطلاعات مشترکین نزد آنها موجود است.

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com