::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

گناه کدامیک بیشتر است : زنا، قمار، شرابخواری؟
شماره فتوى 8822

تعداد بازديد 6076

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2013-12-16

 

می خواهم بدانم که گناه کدامیک از این سه تا بزرگتر است: شرابخواری، قمار و زنا، با ذکر دلیل؟


الحمدلله،

1- هر مسلمانی می داند که هر سه گناه مذکور (زنا و قمار و شراب) از گناهان کبیره هستند، زیرا الله متعال درباره قمار و شرب خمر می فرماید : « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَیْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ » (مائده 90).

یعنی : « ای کسانی که ایمان آورده‏اید! شراب و قمار و بتها و ازلام [نوعی بخت‏آزمایی ]، پلید و از عمل شیطان است، از آنها دوری کنید تا رستگار شوید».

و درباره زنا می فرماید : « وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ کَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِیلًا » (اسراء 32).

یعنی : « و نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است».

و پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند : « لَا یَزْنِی الزَّانِی حِینَ یَزْنِی وَهُوَ مُؤْمِنٌ ، وَلَا یَشْرَبُ الْخَمْرَ حِینَ یَشْرَبُهَا وَهُوَ مُؤْمِنٌ ، وَلَا یَسْرِقُ السَّارِقُ حِینَ یَسْرِقُ وَهُوَ مُؤْمِنٌ » بخاری (5578) ومسلم (57).

یعنی : «زناکار در حالی که زنا می‌کند ایمان ندارد، و شراب خوار در حالی که شراب می‌خورد ایمان ندارد وسارق هم هنگام سرقت، ایمان ندارد ».

 

2- گناه زنا از شراب و قمار بیشتر و بزرگتر است، چرا که الله متعال زنا را مقارن با شرک و قتل نفس قرار داده ، می فرماید : « وَالَّذِینَ لَا یَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ وَلَا یَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِی حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَا یَزْنُونَ وَمَن یَفْعَلْ ذَلِکَ یَلْقَ أَثَامًا» (فرقان 68).

یعنی : « و کسانی که معبود دیگری را با خداوند نمی‏خوانند؛ و انسانی را که خداوند خونش را حرام شمرده، جز بحق نمی‏کشند؛ و زنا نمی‏کنند؛ و هر کس چنین کند، مجازات سختی خواهد دید».

وانگهی زنا علاوه بر اینکه گناه کبیره است، تجاوز بر ناموس و شرف یک انسان هم هست، که مفاسد زیاد و تداخل نسل را هم در پی دارد.

امام منذری می گوید : «بدون شک گناه زنا نزد خداوند متعال شدیدتر و بزرگتر از شرب خمر است» "الترغیب والترهیب" (3 / 190).

و سفارینی می گوید : «زنا بعد از شرک و قتل بزرگترین گناه کبیره است» "غذاء الألباب" (2 / 305).

برای همین حد و مجازات زنا از مجازات شارب خمر بیشتر است، خصوصا اگر زناکار ازدواج کرده باشد، چرا که مجازات زناکار اینست :

1- اگر محصن (یعنی ازدواج کرده) باشد، عقوبت او سنگسار است.

2- اگر غیر محصن باشد و یا زن باکره باشد؛ عقوبت او صد ضربه شلاق و یکسال تبعید است،

درحالیکه مجازات شراب خمر 40 تا 80 ضربه شلاق است.

 

3- گناه شرابخواری از قمار بیشتر است، زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم شراب را در ده وجه نفرین و لعن کرده، می فرماید : «لُعِنَتْ الْخَمْرُ عَلَی عَشْرَةِ أَوْجُهٍ بِعَیْنِهَا وَعَاصِرِهَا وَمُعْتَصِرِهَا وَبَائِعِهَا وَمُبْتَاعِهَا وَحَامِلِهَا وَالْمَحْمُولَةِ إِلَیْهِ وَآکِلِ ثَمَنِهَا وَشَارِبِهَا وَسَاقِیهَا» "صحیح ابن ماجه" (2725).

یعنی : «شراب از ده جهت لعنت شده است : خود شراب، کسی که راب را دست می‌کند، کسی که به درخواست او شراب گرفته می‌شود، فروشنده، خریدار، حمل کننده، کسی که شراب برای او حمل می‌شود، خورنده پول آن و خورنده خود آن و ساقی آن».

و شراب ام الخبائث است.

 

4- گاهی بر حسب شرایط و آثار مترتب شده، گناه شراب از زنا نیز بیشتر می شود، مثلا مردی که یک بار زنا کرده و بعد مرتکب آن نمی شود، اما مردی که همیشه شرب خمر می کند و این امر موجب سوء رفتار و اخلاق او شده و حتی نفقه اهل و عیالش را نمی دهد و بدگوئی و فحش گوئی می کند و با افراد فاسد مجالست می کند، و دیگر آثار ناپسند و فاسد دیگری که به دلیل خماری و مصاحب همیشگی با خمر بوجود می آید، در اینحالت گناه او از گناه کسی که یک بار مرتکب زنا شده و آنرا ترک نموده بیشتر است.

صاوی در حاشیه خود "الشرح الصغیر" (4/500) بر درباره شرب خمر می گوید : «مفاسد خمر از مفاسد زنا بیشتر است، زیرا چه بسا با شرب خمر در دام زنا و دزدی و قتل هم بیافتد، و برای همین (از پیامبر صلی الله علیه وسلم) وارد شده که شراب ام الخبائث است».

خلاصه اینکه : گناه زنا بیشتر است، بعد از آن شرابخواری، و بعد قمار است، اما گاهی به دلیل اختلاف احوال و شرایط و بر حسب آثار مترتب شده و مفاسد حاصله، ممکن است این ترتیب جابجا شود، و در هر حال بر مسلمان واجب است از گناهان کبیره دوری کند، و هرکس مرتکب یکی از کبائر شد بایستی توبه کند و از تکرار آن خدداری نماید و گناهش را مخفی کند و آنرا آشکار ننماید.

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com